Marseille


Marseille

Marseille har haft et dårligt ry - og det har nok ikke været helt ufortjent. Kriminaliteten har været tårnhøj, men det, som ikke bør ske, er mest noget man oplever i de store forstadskvaterer, hvor mange mennesker med sociale problemer er stuvet sammen. I midtbyen er der, så vidt vi ved, ikke større problemer.

Marseille er Frankrigs næststørste by, og som sådan en stor en af slagsen. 16 departementer, selve byen har ca. 900.000 indbyggere, og den ligger ved Rhôneflodens udmunding i Middelhavet.

Centrum af Marseille er faktisk ganske charmerende, hele området omkring den gamle havn er både vældig hyggeligt og ganske turistet. Vi har været i byen et par gange, og det har begge gange været en positiv oplevelse. I 2013 har Marseille (og i en vis udstrækning resten af Provence) været europæisk kulturby, hvilket satte sit liv og præg på byen.

Som sagt, og som I kan fornemme på billedet, er der masser af liv nede ved den gamle havn. Restauranterne ligger på række, og man kan købe frisk fisk fra boder i det berømte fiskemarked.

Man behøver faktisk ikke bevæge sig mange hundrede meter væk fra havnen, før man kan komme til et anderledes Marseille. Vi gik efter en af de gamle bydele, Le Panier, som minder lidt om Lissabon. Her er smalle, nærmest pittoreske gader, og der er temmelig store højdeforskelle, så dårligt gående skal ikke lige planlægge en slentretur den vej. Vi spiste frokost på en hyggelig lille fortovsrestaurant - maden var god, og udsigten til de forbipasserende var fin - man sad nemlig nærmest midt ude på gaden!

Vi har ikke opholdt os så meget i byen, at vi vil kalde os eksperter - vi har blot oplevet en by, som i hvert fald, hvad vi har set til den, fortjener lidt positiv omtale som kompensation for det dårlige ry, den har fået opbygget.

Her er storbyen kogt ind til en bouillabaisse-terning på godt fem minutter - se med og bliv fristet: 

Små tips til besøget i Marseille

  • Hvad laver man i Marseille? Udover at nyde den sydfranske middelhavs livsstil og den dejlige by, skal man madmæssigt tænke i to baner: skaldyr (især østers) og bouillabaisse. Sidstnævnte er en delikatesse, som ikke fås bedre end i Marseille. Mange siger, den skal spises i Vieux Port - sikkert er det i hvert fald, at man ikke skal springe på et af de "gode tilbud" om en bouillabaisse til små penge. I dagens Marseille skal man nok regne med at skulle betale ca. 50 Euro for en portion. Men så kan man heller ikke rokke med ørerne bagefter - og chancen for, at man har fået en unik spiseoplevelse er stor. Husk: man drikker en afkølet flaske Rosé til suppen.
    Vi er blevet anbefalet at spise bouillabaissen på Restaurant Oscar - 24, Quai du Port. Det råd har vi tænkt os at følge - vi har blot ikke nået det endnu!

     
  • Et andet tip: Savon de Marseille.  Vi kender det allesammen, og den er god nok: der bliver lavet rigtig meget lækker sæbe i Marseille. Køb det evt. i Compagnie de Provence - 1, Rue Caisserie, en af gaderne lige bag Vieux Port
     

Små tips til besøget i Marseille

  • Sejlture. Marseille er en havneby. Der er meget vand omkring - og det betyder, at mange former for  sejlads er på programmet. Bl.a. kan man fra Vieux Port sejle ud Château d'If, som ligger på en lille ø omkring 1,5 km fra Marseilles bugtkyst. Øen blev brugt som fængsel i middelalderen
     
  • Hotel Le Corbusier
    I udkanten af Marseille (syd for byen)  finder man et af Le Corbusiers byggerier. Her kan man opleve hans arkitektur i uspoleret tilstand. I bygningen er der indrettet hotel og restaurant, Hotel Le Corbusier. Fra flere af værelserne er der en flot udsigt ud over Marseille og bugten, helt ud til øerne. Tjek deres hjemmeside ud.