Vinen - tips og oplevelser i Provence


Du vin, s'il vous plait

Frankrig producerer omkring 8 milliarder flasker vin om året - Provence udmærker sig på vinfronten ved at være den første region i Frankrig, hvor der blev produceret vin (ca. 600 år før Kristus) og ved at være verdens førende producenter af rosé- vine, mere præcist omkring 10 % af al den rosévin, der produceres i hele verden. 

Vi er vilde med rosévin. Ikke kun når vi er i Provence, også hjemme i DK nyder vi at trække en god flaske rosé op. Når vi er i Frankrig er vores bedste måltid frokosten - og her hører en rosé til. Oftest drikker vi husets vin, som er en lokal Côte de Provence eller Côte de Luberon - det er sjældent vi bliver skuffede, men det hænder, og så beder man bare om at få den skiftet, ingen sure miner. Men ind imellem spenderer vi lidt ekstra, og det er altså en udsøgt fornøjelse at lade en kølig, elegant, lys og velsmagende lækker- bidsken fra fx. Bandol være ledsager til Salade Nicoise, eller hvad man nu har på frokost- tallerkenen.

Men vin fra PACA er andet og mere end Côte de Provence og Côte de Luberon. Det er jo især også Côte du Rhône og nærtliggende områder dertil. Det er områder med kæmpestore produktioner og med tårnhøj kvalitet. Vi omtaler i flere andre sammenhænge disse, og især områderne omkring Mt. Ventoux samt de verdenskendte vinbyer som Château- neuf du Pape, Gigondas, Rasteau o.a.

Her på siden anbefaler vi også nogle af de vinsteder, vi har besøgt - men kan give det generelle gode råd at køre til den lokale Cave des Vins eller til Le Cooperative. Her er områdets vinprodu-center gået sammen om at sælge deres produkter - du køber til samme pris som ude hos bonden selv, og du har som regel også muligheden for at smage dig frem til det, du synes bedst om.

Mange steder i Frankrig har man vinruter, Route des Vins. Under LINKS kan du bl.a. finde 13 vinruter i Côte du Rhône samt vinruter og andet godt fra Côte de Provence.

En anden vinrute, vi kan anbefale, er denne. Kommer I hjemmefra i bil, så kør af motor- vejen ved Montelimar. I kunne jo evt. tage ind til byen, som er en hyggelig by - med masser af steder at købe den berømte nougat. Men når I skal videre sydpå, så kør ad D 56 mod Grignan (her kan I også roligt gøre stop - vældig hyggelig og utrolig charme- rende historisk by) og der fra videre mod Valreas. 

Stop op - og smag!

Degustation er et ord, som alle, der har kørt rundt i Frankrig, kender. Vi har gennem årene stoppet op rigtig mange steder for at tage vinbonden på ordet. Der er mange producenter om at lave de årlige ca. 8 milliarder flasker, og det er meget forskellige oplevelser, man får ved at holde ind. Man skal huske, at man ikke kommer til ulejlighed. Hvis man iøvrigt respekterer husets åbningstider (husk, at man stadig mange steder holder af sin middagslur), bliver man næsten altid modtaget meget positivt. Ejeren er stolt af sin vin, og den stolthed vil han gerne dele. Vi har prøvet mange sjove ting, lige fra at ende med at opkøbe det halve af restlageret fra en gammel mand, som talte så begejstret om sin vin på et speedfransk, vi dårligt kunne følge med i. Det er mange år siden, vi husker, at vi betalte 33 Franc pr. flaske. Vinen smagte himmelsk, også da vi kom hjem, og det eneste, vi fortrød, var, at vi ikke havde købt det hele. Vi skal lige huske at nævne, at vi var i Bourgogne!
Et andet sted endte vi med at blive taget med ud i marken, hvor en arbejdsom hest trak ploven i den økologiske mark. Sælsom oplevelse, fordi ejerne, mand og kone, fortalte om produktionen, som om vi var udsendt af det franske vinministerium.
Prøv det - stop op - der er ingen købetvang, og det er også ok kun at købe en enkelt flaske eller to.

Derudover vil vi slå et slag for Caves des Vins. Det betyder jo faktisk vinkælder, men det er oftest snarere butikker, hvor de lokale producenter er gået sammen om at præsentere og sælge deres vin. Du betaler samme pris som ude på Chateauet - udvalget er bare meget større.

Det bedste eksempel på  en Cave des Vins har vi fundet på Route Nationale 7, Les Arcs-sur-Argens. Her ligger Maison des Vins. Stort flot udvalg, hver dag 15-20 forskellige vine, man kan smage på, professionel betjening (også gerne på engelsk) - og vin i alle prisklasser. Der arrangeres også rundvisninger med grundigere smagninger. Se mere under Links.

Coopérative Vinicole de Figanieres
Mange køber som nævnt vinen på Caves des Vins, men mange steder foregår det på Cooperativet, som næsten er det samme. Disse finder man også mange steder, ofte beliggende ud til vejen. Vinbønderne, som ikke selv har tiden til også at at forvandle druerne til en flydende konsistens, leverer den samlede druehøst ind til cooperativet - og får det hele retur på flasker. På vejen, der forbinder Figanieres og D54 finder I dette cooperativ - her købes vinen fra området på flasker og på dunke.

I dette afsnit også lige et par ord om vinene fra den østligste del af PACA, nemlig området nord for Nice. Her ligger et lille område, St. Jeannet, som vi tilfældigt stødte på, da vi spiste på nu desværre lukkede Auberge de Tourrettes. Da vi spiste der sidst tilbage i 2012, fik vi serveret en rigtig god rødvin til maden. Det viste sig at være Cuvée du Pressoir Romain fra Domaine des hautes Collines de la Côte d’Azur. Den har vi købt et par gange siden, når vi i bil har været på de kanter. Det sker desværre ikke så ofte mere, men det kom til at ske i sommeren 2015, så her røg der et par kasser af cuvéerne i bagagerummet.

 

 

 

 

 

 

www.cestlavie.dk

www.provencerejser.dk
 

 

"Gud skabte mennesket - mennesket skabte vinen" (Victor Hugo)

Den 7. vinhimmel, L'amphitryon, er omtalt i Guiden under Draguignan. Det kan være, det er den (altså himlen), Victor Hugo tænkte på!

Når vi bevæger os længere vestpå, støder vi som bekendt på et af Frankrigs mest berømte vindistrikter, Côte du Rhône. Kæmpe område, tårnhøj kvalítet. Tag selv på opdagelse i området, der er et overflødighedshorn at vælge fra.

Tag for eksempel til Châteauneuf du Pape, hvorfra nogle af verdens bedste vine kommer. Den lille by er hyggelig, og når man opholder sig der, er man ikke i tvivl om, hvor man befinder sig. Byen er præget af sine vine, og der er masser af muligheder for at smage på herlighederne. Det samme gør sig gældende i Gigondas. I byen er der et par rigtig gode restauranter på byens torv - og så er der naturligvis også en Cave eller to. Skynd jer derhen!

I området omkring Gigondas ved den lille bjergkæde Dentelles de Montmirail ligger en række meget smukke og charmrende landsbyer. Lad os nævne de to nærmeste, Sablet og Seguret, hvorfra der også kommer glimrende vine. Lidt længere væk ligger Rasteau, vi har bevæget os lidt mod nord, vi er i Haut-Vaucluse. Rasteau AOC blev opgraderet til Côtes-du-Rhône Cru i 2010, og Rasteau er således den by, som senest har fået denne betegnelse. Der laves rigtig gode rødvine, men ud over disse er området også kendt for sine søde hedvine, Vins doux naturel.

Det bedste råd, vi kan give, med henblik på at opsøge gode vinoplevelser i ovennævnte områder, er at indlogere sig på vore udvalgte Chambres d'hôtes ved enten Chateauneuf du Pape eller ved Seguret. Ejerne her er dybt engagerede i den lokale vinverden, og I får masser af gode råd og tips til, hvor I med størst fordel kan køre hen og opleve herlighederne. Det allerbedste råd, vi kan give, er at melde sig til en af vore temature, fx. Gourmet & Vin i oktober 2017. Her får I alle de gode oplevelser serveret på et sølvfad.

Hvis vi bevæger os lidt rundt i området, støder vi ind i et noget større bjerg. Det skaldede bjerg, Mont Ventoux, knejser sig i al sin storhed. Udover at det er en stor oplevelse at kravle op til toppen, hvadenten man gør det på cykel eller i bil, så er der efterhånden også megen god vin fra området. Flere danske importører har fundet gode eksempler på den kvalitets- fremgang, området har undergået. Hvis du vil købe vinen i området, kan vi anbefale et sted på Route de Malaucenne, D19, lige på hjørnet, hvor den støder ind i D938.  Det hedder Caveaux Beaumont du Ventoux.

Her er lige en anbefaling mere: hvis I er i Luberon og beslutter jer for et besøg i Apt (marked tirsdag og lørdag), så tag lige et smut forbi Place du Septier/Place Carnot.

Vinbutikken V comme Vin, som var en af de første butikker, der begyndte at sælge vin online tilbage i 1998, er af legendariske Peter Mayle betegnet som en af de bedste vinbutikker i Frankrig. Store ord - men også en butik med et kæmpe udvalg og rigtig god betjening.

Til sidst her i afsnittet en refleksion: hvis I har god tid til vinindkøbene, så spred dem. Hellere købe få flasker hos mange end mange hos én købmand - med mindre, naturligvis, man præcis ved, hvad man går efter. Men det er altså det halve af fornøjelsen at trække en flaske op hjemme i dagligstuen og mindes historien bag og besøget hos vinhandleren eller vinbonden.

 

 

Her køber du både vinen og god frokost

Billedet ovenfor er fra Cave de Sylla.  Det er ikke et af de mest velassorterede steder, vi har været - men det, som gør Sylla til noget særligt, er, at de har en lille restaurant eller rettere et Fromagerie på stedet. Man vælger - og det er mest ost, men også andre små lækkerier - fra en montre, hvor de venlige ekspedienter hjælper og guider dig igennem, og sætter sig til rette ved de små borde. Volia: vinindkøb og frokost klaret i én proces.

Sylla finder du på RD 900, lige før du kører ind i byen Apt vestfra.

Se Syllas hjemmeside under LINKS

Flere gode vintips at tjekke ud

Domaine de Mar- chandise
Roquebrune sur Argens
Kør af N7 ved rundkørslen under motorvejen mod La Bouverie, fortsæt 3 km og drej mod venstre 1. gang efter Les Pins Parasols - og du er fremme. Flotte og elegante roséer og moderne og dejlige rødvine

Chateau d*Esclans
La Motte
Kør fra i Le Muy på A8 - fortsæt mod Callas ad D25 - ca. 6 km. Lige før klipperne ligger vingården. Lette og lyse roséer og rødvine med krop og fylde
Find hjemmesiden under LINKS

Château Saint-Julien d’Aille
Vidauban
5480, Route de La Garde Freinet, D 48
Et rigtig flot, forholdvis nyt slot. Du kører et par kilometer i den smukke have, inden du når frem til vingården. Værd at ofre et besøg. Flinke mennesker, imponerende ejendom - og rigtig gode vine. Hvad enten de er røde, rosé eller hvide.
Find hjemmesiden under LINKS

 

Besøg på vingårde i Côte du Rhône, Chateauneuf du Pape, Côte de Provence og Nice's bagland
C'est la Vie arrangerer besøg på vingårde eller i caves, vinsmagninger, Cooking Classes og andet godt for elskere af vin og gastronomi.
Vi har et lille netværk af rigtig gode vingårde, hvor der kan arrangeres besøg med smagninger af vin og andet godt, eller hvor der for de mere professionelle kan arrangeres særsmag- ninger og vinforedrag.

Vi har en stor kærlighed til Frankrig og især til Sydfrankrig. Derfor har vi lavet C’est la Vie | ProvenceRejser.

I det hele taget elsker vi at rejse – og har som alle andre stor glæde af internettet. Men vi synes også, at det hele er blevet meget upersonligt. Vi kan købe vores rejser eller ophold hos kæmpestore firmaer, som er komplet upersonlige, som ikke kender ordet service, og som ikke er til at få i tale. Også derfor har vi lavet C’est la Vie | ProvenceRejser. Hvis du ønsker ekspertise, personlighed og service, så prøv os af. Til og med er vi billigere end føromtalte firmaer., for vi lægger ikke "servicegebyr" mv. på prisen.

Ring eller skriv til os. Tlf. (+45) 23 72 03 66 eller
kontakt@cestlavie.dk