Nice - hovedbyen på Côte d'Azur


Nice er mange ting

Vieux Nice, Blomstertorvet, Promenade des Anglais, Place Massena, karneval, museer, masser af restauranter, cafeer, bistroer m.v.

Nice har mange kvaliteter, og vi kunne blive ved med at remse op. Men vi er faldet for den særlige stemning, der findes i byen. En mellemting mellem en stemning af storby og af små lokale og hyggelige enklaver. Lad os starte med den gamle by, Vieux Nice, som er charmerende og livlig at opholde sig i. Meget turistet, ja, men også med en særlig stemning. Massevis af butikker, mange af dem er rene turistbutikker. Men man kan faktisk ind imellem finde en ordentlig butik.

Det er lykkedes os her i Vieux Nice at købe Ray-Ban solbriller til byens billigste pris.

Blomstertorvet, Cours Saleya, som ligger i udkanten af den gamle by, lige bag strandpromenaden, skal også opleves. Her er masser af mennesker og masser af liv. Blomster- og madmarked hver dag, undtagen mandag, hvor antikviteterne tager over.

Lad os også nævne et af de andre distrikter i byen, Liberation. Gå til Av. Jean Medicin ("sporvognsgaden" - du kan også bare hoppe på en af dem) og fortsæt et par kilometer, forbi Le Gare de Nice Ville og under motorvejen. Herefter nogle hundrede meter mere, og du er på Place de General de Gaulle. Det er centrum for Liberation - og her er der et stort marked hver dag undtagen mandag - og mange butikker, restauranter mv.

Ud til Middelhavet

Promenade des Anglais, "La Prom", en af verdens mest berømte strandpromenader. Adskillige kilometer lang med masser af liv. En oplevelse i sig selv.

Nice  er hovedbyen på Côte d'Azur. Vi holder utrolig meget af byen, og kommer der så ofte som muligt. Men man skal naturligvis være opmærksom på, at i de hede sommer- måneder er det rigtig varmt i en stor by, således også i Nice. Men med beliggenheden ud til vandet, går det endda. Vi kan om sommeren anbefale nogle få dage i byen og så for resten af pengene baglandet og resten af Provence.

Når I er i byen, kan I ikke undgå at tilbringe megen tid ved promenaden. Gå en tur fra byen mod vest. Der er 5-6 kilometer, før I kommer til lufthavnen.

Tag en pause undervejs. Enten på en af de mange berømte blå stole, der er opstillet undervejs - eller på en af strandbarerne, der dukker op med jævne mellemrum. Her er farverne på parasollerne og møblerne i mange tilfælde også blå - for vi er jo ved det blå Middelhav.

Ønsker du dig allerede en tur til Nice? - tag et kig på byen via dette link til web-cam fra den gamle by:
http://en.nicetourisme.com/webcam-old-nice

(i billedet har man bl.a. vores 8-personers lejlighed Saleya)
 

De flotte pladser

De  berømte pladser, Massena, Garibaldi, Rossetti m.fl. er samlingspunkter i byen og de vidner om et mangeårigt tilhørsforhold til Italien.

Nice var italiensk helt frem til 1860'erne, og det er ikke til at overse. Tag hen på Place Massena, hvor den typiske italiensk inspirerede byggestil i Nice ses mest tydeligt. Pladsen bliver betragtet som Nice's centrum, og den er i sandhed et ganske imponerende syn. Der er altid masser af liv på pladsen, langs Promenade Paillon eller på selve torvet, som sporvognene skærer igennem.

I Vieux Nice er der et par mindre pladser, og især Place Rosetti skal opleves. Her er der altid masser af liv - og så er der isboden med de små 100 varianter (se nedenfor i tips til Nice).

Den seneste tilføjelse til pladserne er Promenade Paillon. I virkeligheden er det flere pladser, som nu er forbundet. Som den nu skærer sig gennem byen fra La Prom og helt til Musée d'Art Moderne, er den virkelig blevet et fantastisk vartegn for byen.

 

 

 

Tag et kig på Nice herunder - der er naturligvis mange film om byen på Youtube, men bliv inspireret af disse 36 timer i byen:

Og lidt flere billeder til inspiration:

Promenade Paillon                                                       Rue Bonaparte                                                                La Prom

Promenade Paillon                                                        Rue de France                                                                 Promenade Paillon

La Plage                                                                           Château set fra Saleya                                                   Le Port

Restauranter og caféer

I Nice findes masser af spisesteder (Tripadvisor siger mere end 1.600 stk. af slagsen), og vi har da bestemt fundet nogle stykker, vi kan anbefale.

Vi starter i Vieux Nice: Hvis man vil spise på på Cours Saleya har vi gjort os den erfaring, at  der er en del turistfælder, men dem vi har fundet af den slags, har primært været på siden mod vandet. På modsatte side kan vi anbeale et par stykker. De er naboer, og det er Le Safari og La Storia. Begge steder har vi spist et par gange, og det har været ganske godt og bestemt til prisen. Ingen fælder her. Vi har også fået glimrende mad på den italienske La Voglia, lige ved siden af Saleya (den ligger på vandsiden, men er altså en undtagelse).

Vi kan varmt anbefale et par restauranter i Rue du Marché. De ligger lige over for hinanden, ganske få meter fra én af vore udlejningslejligheder, så der er meget godt at sige om Rue du Marché. Det drejer sig om Comptoir du Marché og Caruso.

Først CdM: traditionel fransk mad, men til den absolut bedre side. Stort a la carte program, som jævnligt skiftes ud. Vi har spist der fire gange, der har ikke været mange skuffelser. Bestil bord i god tid, der er rift om pladserne, selvom der er mange af dem. For der er det lokale, man ser fra Rue du Marché - og så er der et mere bagved. Vi vil anbefale, at I forsøger at få bord i baglokalet. Det er hyggeligt (akustikken er dog ikke fantastisk), og så er det her, det store åbne køkken er. Det er sjovt at følge lidt med i livet ude ved stegepanderne - der er gang i den. Arealmæssigt er det ikke noget stort køkken, alligevel opholder der sig konstant syv-otte personer derude. Tip top og meget venlig betjening.

Der er altid mange gæster på CdM, og de har om aftenen to sittings. Kl. 19 og 21.15.

Ejerne af CdM ejer også en anden restaurant et par gader væk, nemlig Bar des Oiseaux i Rue Saint Vincent. Vi har spist der for mange år siden, det tror vi var under andre ejere - men nu bliver stedet rost lige så meget som CdM.

Den anden restaurant i Rue du Marché er genboen Caruso. Ægte italiensk køkken - kvaliteten i top på både pizzaer, pasta, risotto og alt det andet, de tryller frem. Den tjener, vi har mødt der, taler italiensk - og vi har også flere gange hørt ham tale italiensk med nogle af gæsterne, så mon ikke, det er et sted, man søger hen, hvis man vil have god og gedigen italiensk mad?

I mange turistguider er der anbefaling af den lille restaurant Acchiardo i Rue Droite, som serverer traditionel Provencemad. Fint sted, fin mad. Men bestil enten bord på Acchiardo i god tid, eller kom forholdsvis sent fra omkring 21.30, hvor første hold af turister har spist færdig. I samme gade ligger Palmyre, som det ikke er lykkedes os at få bord på endnu. Meget lille sted med 15-16 pladser, men efter sigende rigtig god mad. Samme problem: bestil bord i god tid.

Endelig et lille tip mere til Vieux Nice: Le Hall i rue Collet, gaden tættest på Promenade Paillon. Restauranten er nu lavet om, så de serverer asiatisk mad - da vi spiste der, var den typisk fransk. Det viste sig, at de også ejer sushi-bixen over for, så hos os på Le Hall sad der et blandet selskab, hvoraf en del unge mennesker fik sushi: al det man kan spise for 20 Euro, inklusive lidt at drikke.

Hvis man er til østers - og andre skaldyr - skal man selvfølgelig forbi den berømte Café Turin ved Place Garibaldi. Men der er altså også mange andre steder at indtage østers og skaldyr. Især i kvarteret omkring Rue de Massena og Rue de France er der (billigere) alternativer til Turin.

Så er der kvarteret omkring Rue Bonaparte, kaldet Le petit Marais. Naturligvis fordi det er hyggeligt som Marais i Paris, men også fordi der er flere bøssebarer i området. Dét plejer sjældent at have negativ indvirkning på kvaliteten, og gaden er fyldt med hyggelige og gode restauranter. Rue Bonaparte ligger lige bag Place Garibaldi, et kort stykke ned ad Rue Cassini.

En anden god "restaurantgade" er Rue Chauvin. Den ligger tæt på Place Massena, på modsatte side af Promenade Paillon i forhold til den gamle by, og er en af sidegaderne ned til Av. Felix Faure. Her er i hvert fald to gode restauranter. Vore venner har flere gange spist på den italienske Luna Rossa i nr. 3, mens vi varmt kan anbefale Bistrot Chaud Vin over for  i nr. 6. Sidste besøg i april 2015 sammensatte vi hver en tre-retters menu fra a la carte, og vi drak et par gode halve flasker dertil, bl.a. en anbefalelsesværdig Pessac-Leognan 2012, en af vore foretrukne røde Bordeauxer. Vi kom af med 114 Euro, og det var alle pengene værd. 

Letbane fra Airport til Old Port - åbnede december 2018

Vandvejen ?

I højre spalte kan I læse om Villefranche, en skøn lille by kun 5-6 km fra Nice. Hvordan kommer man dertil: ja, der er mange muligheder. De fleste vil jo nok vælge bilen. Og allerede her er der mange muligehder. Men grundlæggende er der tre, idet man kan følge én af de tre Corniches. Corniche Inferieure, altså længst nede mod vandet, med vejnummeret 6098. Så er der Moyenne Corniche, som er den mellemste. Den har vejnummeret 6007. Endelig Grande Corniche, vejnummer D2564. Alle byder de på spektakulære udsigter - men klart, jo højere, man kommer op, jo større udsigt. Det foregår dog oppe i bjergrigt terræn, så hvis man ikke er til for mange bevægrelser op og ned og til alle sider, skal man måske holde sig nede på Inferieure.

Som alternativ til bilen, er der naturligvis bussen. Der kører to linjer fra Nice og østpå. Linje 81 og linje 100. Man skal dog være opmærksom på, at der er rigtig mange mennesker, der gerne vil med, så meget ofte - og nærmest altid i myldretiden - er busserne så proppet, at de ikke sjældent må køre forbi stoppestederne. Især når man skal hjem fra Villefranche om eftermiddagen, kan det være særdeles vanskeligt at få lov til at hoppe ombord.

Så er det måske man skal overveje, om det ikke er her, rugbrødsmotoren skal slås til. Det er en skøn gåtur langs vandet, på lange stræk med en vidunderlig udsigt.

Toget er naturligvis også et alternativ - det er billigt, og når først man har bevæget sig hen til banegården i Nice, går det hele nemt og bekvemt.

Endelig er vi prøvet den model, som billedet viser: vi hyrede en båd på havnen i Villefranche. Vi spurgte på restauranten, om ikke de kendte en, der havde en båd, og som ville tøffe os retur til Nice. Det gjorde tjeneren sørme, og vi fik en skøn tur i en hurtig båd (så vi tøffede ikke så meget), hvor vi lagde til helt inde i Old Port. Det var i slutningen af september, men som I kan se på billedet, kunne det vejrmæssigt sagtens lade sig gøre.

Karnevallet i februar

Kultur og oplevelser

Der sker meget i Nice, også på kulturfronten. Årets første store event er karnevallet i februar. Det varer i 15 dage med fuld musik på byen, masser af parader og et sandt blomsterhav.

Året rundt er der masser af arrangementer, festivaller, forskellige optrædener, store som små. Især på Place Massena og i Promenade Paillon, med haveanlæg som Jardin Albert 1 sker der nærmest dagligt en masse. Fantastisk anlæg, som binder byen rigtig godt sammen.

I april er der halvmarathon i byen, og så spiller det lokale fodboldhold jo altså i League 1, så her er muligheden for at se nogle af ypperste inden for fodboldspillet på besøg nu og da.

Muséerne er i sig selv værd at nævne, her er noget at komme efter. Musée Matisse, Musée Mark Chagall, MAMAC (Musée d'Art Moderne et d'Art Contemporain), Musée d'Archeologie de Nice, Musée des Beaux Arts, Musée Departemental des Arts Asiatique, Musée International d'Art og så er der lige et par stykker mere. En omtale af dem lader sig ikke gøre her, men er man interesseret i (billed)kunst, er Nice i hvert fald ikke det dårligste sted at rejse hen.

Lad os også lige nævne den russiske kirke, som er et besøg værd, og en tur i Operaen i Vieux Nice kan også anbefales.

Et lille billedgalleri til endnu mere inspiration

Villefranche-sur-Mer

Klimaet er naturligvis med til at trække så mange turister til Nice. Ikke kun til Nice, men også til de andre byer på Côte d'Azur. Som det fremgår af vores inspirationsguide, har vi ikke brugt forfærdelig megen tid på så mange af de øvrige kystbyer. Men når vi er i afsnittet om Nice, må vi nævne Villefranche-sur-Mer, beliggende 5-6 km øst for Nice. Tag evt. bussen derud, eller gå langs kysten. En gåtur på fem kvarter i bakket terræn, men en flot tur. Villefranche er efter vores og andre danske venners opfattelse den smukkeste af alle de mindre kystbyer. Som den ligger der i bugten med udsigt over til multimillionærernes opholds- sted, Cap Ferrat, tager den sig flot ud. Omend der er rigtig mange turister, især når de store krydstogtsskibe lægger til, har den bevaret en vis charme.

I Villefranche bliver man automatisk draget ned mod havnen. Her er flot, masser af liv og masser af restauranter. Flot er det at sidde på en af dem og indtage sin mad med udsigt over vandet - og her vil vi klart anbefale Les Palmiers, som serverer glimrende og flotte salater. Hvis man vil spise et godt måltid i lidt mere autentiske omgivelser, så kan vi anbefale restaurant Le Serre, nogle trappetrin og et par gader oppe i byen. Den ligger i 16, Rue May. Lille sted, hyggelig og uformel atmosfære og rigtig god mad. Og så er det ikke uvæsentligt, at også priserne er gode.

Små tips til besøget i Nice

 • Når I ankommer til lufthavnen, er den nemmeste (og billigste) transport til centrum, bussen. Tag linje 98, den kører langs vandet ind til byen. Når I kommer ud af tolden i Terminal 1, gå til venstre ned for enden af terminalen, her holder bussen. Prisen er 6 Euro, man kan betale hos chaufføren.
   
 • Der sker meget i Vieux Nice. Her er masser af turister, megen leben og masser af butikker. Nogle bliver, som vi, grebet af stemningen, andre synes, det er for meget. Men lige meget hvad: når man er der, så må man lige forbi Place Rossetti og besøge Gelateria Fenoccio, den berømte isbar. Her er der op mod 100 forskellige smagsvarianter, der er som regel mange mennesker i køen, betjeningen er ikke altid lige venlig - men isen er superb! Hvis køen er blevet al for lang, og det bliver den tit, så har de en ekstra forretning længere nede mod vandet i 6, rue de la Poissonnerie.
   
 • Er teenagerne med på ferie - eller er I bare til store portioner, når maden skal på bordet? Så kan vi anbefale en restaurant, som ikke optræder i mange turistguider. Tag forbi Le Felix Faure på modsatte side af Promenade Paillon i forhold til den gamle by. Masser af lokale spiser her - maden er super god, og der er garanti for at blive mæt, portionerne er tres, tres grandes.
   

Små tips til besøget i Nice

 • Gåtur langs vandet. Man kan få megen god tid til at gå med at gå ad promenaden. Her er masser af liv, man er aldrig alene, morgen, middag og aften. Gå fra byen mod vest mod lufthavnen, en god lang spadseretur, som sagtens kan blive på 5-6 km hver vej. Eller gå fra byen mod øst, rundt om pynten til Old Port.
   
 • Vi udlejer lejligheder i Nice. Men skal man kun være i byen en enkelt eller to, måske tre nætter, kan det ikke betale sig at leje en lejlighed. Dén situation har vi naturligvis også prøvet, så vi har også lidt erfaring med hoteller. Booking.com siger, at der er mere end 700 hoteller i byen, så der er noget at vælge imellem. Vi har to små tips: Hotel Villa La Tour på Rue de la Tour  i udkanten af den gamle by. Men efter vores vurdering lidt for dyrt i forhold til kvaliteten - men så er det lige, at de ofte har nogle gode last-minute-tilbud. Tjek deres hjemmeside. Det andet tip: Hotel Regence i Rue Massena. Fint værelse (et lille tip i tippet: vælg et Superieure-twin, det bliver til en stor dobbeltseng) til en fornuftig pris midt i det mest centrale Nice (vi gav 85 Euro). Men det smarteste er, at man også kan købe sig til en P-plads for 15 Euro pr. nat. Dét er ikke mange steder, det lader sig gøre.

Vi har en stor kærlighed til Frankrig og især til Sydfrankrig. Derfor har vi lavet C’est la Vie | ProvenceRejser.

I det hele taget elsker vi at rejse – og har som alle andre stor glæde af internettet. Men vi synes også, at det hele er blevet meget upersonligt. Vi kan købe vores rejser eller ophold hos kæmpestore firmaer, som er komplet upersonlige, som ikke kender ordet service, og som ikke er til at få i tale. Også derfor har vi lavet C’est la Vie | ProvenceRejser. Hvis du ønsker ekspertise, personlighed og service, så prøv os af. Til og med er vi billigere end føromtalte firmaer., for vi lægger ikke "servicegebyr" mv. på prisen.

Ring eller skriv til os. Tlf. (+45) 23 72 03 66 eller
kontakt@cestlavie.dk