De andre store byer i Provence: Marseille, Avignon og Aix


Marseille

Marseille har haft et dårligt ry - og det har nok ikke været helt ufortjent. Kriminaliteten har været tårnhøj, men det, som ikke bør ske, er mest noget man oplever i de store forstadskvaterer, hvor mange mennesker med sociale problemer er stuvet sammen. I midtbyen er der, så vidt vi ved, ikke større problemer.

Marseille er Frankrigs næststørste by, og som sådan en stor en af slagsen. 16 departementer, selve byen har ca. 900.000 indbyggere, og den ligger ved Rhôneflodens udmunding i Middelhavet.

Centrum af Marseille er faktisk ganske charmerende, hele området omkring den gamle havn er både vældig hyggeligt og ganske turistet. Vi har været i byen et par gange, og det har begge gange været en positiv oplevelse. I 2013 har Marseille (og i en vis udstrækning resten af Provence) været europæisk kulturby, hvilket satte sit liv og præg på byen.

Som sagt, og som I kan fornemme på billedet, er der masser af liv nede ved den gamle havn. Restauranterne ligger på række, og man kan købe frisk fisk fra boder i det berømte fiskemarked.

Man behøver faktisk ikke bevæge sig mange hundrede meter væk fra havnen, før man kan komme til et anderledes Marseille. Vi gik efter en af de gamle bydele, Le Panier, som minder lidt om Lissabon. Her er smalle, nærmest pittoreske gader, og der er temmelig store højdeforskelle, så dårligt gående skal ikke lige planlægge en slentretur den vej. Vi spiste frokost på en hyggelig lille fortovsrestaurant - maden var god, og udsigten til de forbipasserende var fin - man sad nemlig nærmest midt ude på gaden!

Vi har ikke opholdt os så meget i byen, at vi vil kalde os eksperter - vi har blot oplevet en by, som i hvert fald, hvad vi har set til den, fortjener lidt positiv omtale som kompensation for det dårlige ry, den har fået opbygget.

 

Små tips til besøget i Marseille

 • Hvad laver man i Marseille? Udover at nyde den sydfranske middelhavs livsstil og den dejlige by, skal man madmæssigt tænke i to baner: skaldyr (især østers) og bouillabaisse. Sidstnævnte er en delikatesse, som ikke fås bedre end i Marseille. Mange siger, den skal spises i Vieux Port - sikkert er det i hvert fald, at man ikke skal springe på et af de "gode tilbud" om en bouillabaisse til små penge. I dagens Marseille skal man nok regne med at skulle betale ca. 50 Euro for en portion. Men så kan man heller ikke rokke med ørerne bagefter - og chancen for, at man har fået en unik spiseoplevelse er stor. Husk: man drikker en afkølet flaske Rosé til suppen.
  Vi er blevet anbefalet at spise bouillabaissen på Restaurant Oscar - 24, Quai du Port. Det råd har vi tænkt os at følge - vi har blot ikke nået det endnu!

   
 • Et andet tip: Savon de Marseille.  Vi kender det allesammen, og den er god nok: der bliver lavet rigtig meget lækker sæbe i Marseille. Køb det evt. i Compagnie de Provence - 1, Rue Caisserie, en af gaderne lige bag Vieux Port
   

Små tips til besøget i Marseille

 • Sejlture. Marseille er en havneby. Der er meget vand omkring - og det betyder, at mange former for  sejlads er på programmet. Bl.a. kan man fra Vieux Port sejle ud Château d'If, som ligger på en lille ø omkring 1,5 km fra Marseilles bugtkyst. Øen blev brugt som fængsel i middelalderen
   
 • Hotel Le Corbusier
  I udkanten af Marseille (syd for byen)  finder man et af Le Corbusiers byggerier. Her kan man opleve hans arkitektur i uspoleret tilstand. I bygningen er der indrettet hotel og restaurant, Hotel Le Corbusier. Fra flere af værelserne er der en flot udsigt ud over Marseille og bugten, helt ud til øerne. Tjek deres hjemmeside ud.

Avignon

En meget spændende by, som også bliver besøgt af mange turister - og med god grund. Pavepaladset er naturligvis et must-see, men derudover byder byen på mange spændende ting. Især i juli måned er det en fantastisk by at opholde sig i, for her der ekstra meget liv i gaderne, da der er teaterfestival. Den fylder hele indre by med masser af sjov og ballade og optrædende, som laver reklame for netop deres forestilling senere på dagen.

Man kan naturligvis læse nærmere om byen i en af de mange turistguides,  men lad os nævne, at udover de mange turistattraktioner nævnt i disse guides, er der masser af dejlige restauranter. Som i alle andre byer: hold jer væk fra torvene og øvrige steder, hvor tursisterne strømmer forbi. Ned ad sidegaderne, her er maden god og priserne i orden. Her vil vi nævne et par stykker:

La Cour d'Honneur. Den ligger i 58 Rue Joseph Vernet, ikke langt fra Pavepaladset og en sidegade til hovedgaden, Rue de la Republique. Vi var der på en meget varm sommerdag, så det var herligt midt i byen at finde en stor sval have med masser af skygge og frisk luft. God mad, venlig servering.

En anden dag spiste vi frokost på en typisk lille fransk bar eller bistro med navnet  Mon Bar. Den ligger i Rue Carnot/Rue du Portail Mathéron. Sønnike serverede og fatter stod i køkkenet. Vi valgte et bord indendørs - det var første gang, vi besøgte Avignon i andet end voldsom varme - og vi fik et par kig ud i køkkenet. Fatter havde vel 3 m2 at boltre sig på - men det var rigeligt. Glimrende mad, især så pastaretterne rigtig dejlige ud, de blev serveret på bordet i stegepander. Vi valgte noget andet at spise, men kunne forstå på pastaspiserne, at dét var rigtig godt. Vi nævner stedet, fordi det er et rigtig godt eksempel på et de små lokale spisesteder, som bare er en institution i området. Det var tydeligt, at det er et sted, de lokale også søger hen. Stemningen er fransk, den er meget personlig, venlig og imødekommende - og det betød, at det var en god blanding af turister og lokale, blandt dem helt tydeligvis også nogle, for hvem bistroen var et socialt mødested, måske det eneste de havde.

Det er også en god by at shoppe i. Masser af gode forretninger, og hvis du skal handle dagligvarer, så er der et stort dagligt marked i Les Halles, beliggende i centrum. En af dem, Torvehallerne i vores hovedstad er klonet af. 

 

Små tips til besøget i Avignon

 

 • Tag til Avignon i juli måned. Hele byen er lavet om til en teater- og gøglerplads. Der er teaterfestival i næsten en hel måned, og det sætter i den grad sit aftryk på byen. Det er ikke kedeligt. Teatergrupperne turer rundt i gaderne, laver små optrædener, optog og gøgl - og forsøger at kapre kunder til aftenens forestillinger. Men det meste er på fransk, så man skal være skarp på sproget for at følge med
   
 • Pavepaladset er et must see. Det er turistet, men det er dælme også et imponerende bygningsværk. Et af dem, man absolut må se én gang i sit liv
   
 • Er I minimum 8 personer i en gruppe, kan vi arrangere en guidet tur i byen med en dansk guide

Små tips til besøget i Avignon

 

 • P-plads: det kan være lidt uoverskueligt, når man kommer til byen. Men kør efter P-plads til Pavepaladset, P Palais du Pape. Det er en meget stor P-kælder, det er nemt og det er ikke så dyrt, som man kunne frygte. Og så kommer du simpelthen lige op på pladsen foran pavepaladset
   
 • Man skal aldrig spise der, hvor de andre turister spiser. Det gælder i den grad også i Avignon. På torvet lige efter paladset er der ganske forfærdeligt. Tjenere, som forsøger at hive dig ind, ligegyldig turistmad og elendig eller ingen service. Om i sidegaderne, se om ikke I kan finde en restaurant, måske en af dem, vi har anbefalet - ellers en af de andre, hvor I ser en, der ligner en franskmand, gå ind

Aix-en-Provence

Aix har en naturlig tiltrækningskraft. Byens størrelse, der bor ca. 125.000 indbyggere, gør, at alle, som befinder sig i området, søger mod byen - her sker noget. Byen var engang hovedstad i Provence, og den har gennem tiderne markeret sig som en by, tidens kunstnere naturligt slog sig ned i. Den har også været et midtpunkt for videnskaben, og i dag er den en sprudlende universitetsby. Herudover er den bispesæde, og endelig meget kendt for den årlige musikfestival, som tiltrækker et stort publikum. Denne finder sted i juli måned. I 2013, hvor festivalen var en del af Marseille-Provence 2013, European Capital of Culture projektet, hyldedes fire af musikkens store, nemlig Verdi and Wagner, Britten and Poulenc med en lang række koncerter i de smukke historiske omgivelser.

Vi har været i byen nogle gange. Det er en dejlig by med mange ting at kigge på. Aix er bl.a. kendt for sin meget elegante stil og arkitektur, hvilket gør en gåtur i den gamle del af byen med de mange gyder, pladser, springvand m.v. til en nydelse for øjne og fotoapparat.

Vi fandt et meget hyggeligt lille kvarter, meget tæt på det meste travle hovedstrøg, Cours Mirabeau. Find frem til Rue des Tanneurs (Garvergaden) - her er et kvarter med mange små gode restauranter og forretninger - og en skøn lille plads med det obligatoriske springvand. Vi valgte restaurant Le Piston - et glimrende valg, fin lille menu.

Mange guides har en anden restaurant nævnt, og den besøgte vi ved en anden lejlighed. Det drejer sig om Resto Charlotte i Rue Bernadines, et lille sted med servering i en skyggefuld have. Da vi besøgte stedet i august, var det bagende varmt, så det var skønt at kunne trække sig ind i skyggen, hvor det samtidig luftede lidt. Maden var fin uden at være prangende - men priserne absolut til den fornuftige side.