Mange veje fører til Provence - her er et par tips til undervejs


Frankrig er et stort land, og vi kan stadig blive overraskede over de store afstande. For nu at starte et helt andet sted i Frankrig: det tager for eksempel rigtig lang tid at køre til Bretagne. Ikke så underligt, når man tænker på, at Bretagne ligger et par hundrede kilometer vestligere end London! Den lille detalje overså vi i hvert fald første gang, vi lige ville smutte fra Paris til Brest. Så skulle I få de tanker, så afsæt god tid til turen.

Men nu sydpå: fra København til Nice er der ca. 1900 km, hvis man vælger vejen gennem Frankrig. Da vi har kørt turen nogle gange, har vi også samlet lidt erfaringer op fra de ture.

Som udgangspunkt mener vi, at det er meget nemt og ligetil at rejse i Frankrig. Franskmænd er vant til mange turister, de er meget fremkommelige og efter vores mening i langt de fleste tilfælde venlige og servicemindede.

Der er masser at se på undervejs. Pragtfuld natur, spændende seværdigheder, hyggelige byer store som små, en enorm mængde spisesteder, og i hver en lille flække et sted at slå sig ned for natten.

De fleste danskere tager nok turen ned over det sydvestlige Tyskland og motorvejen videre ind i Frankrig over Strasbourg, Mulhouse, Besancon og videre sydpå forbi Lyon. Hvis man vælger den vej, har vi et par tips til gode steder at gøre ophold i kortere eller længere tid.

Vi kunne fylde hele dette afsnit med tips til gode oplevelser i Alsace. Det gør vi ikke, hele dette dejlige område fortjener en grundig omtale og det kommer måske senere her på hjemmesiden. En enkelt by vil vi dog nævne: Strasbourg. Skøn og hektisk by med et væld af gode muligheder for at nyde livet på både den ene og den anden måde.

Vi vil i stedet dirigere jer en smule væk fra alfarvej til en lille by tæt på grænsen til Schweiz. Byen hedder Goumois, og her ligger Hotel Taillard. Hotellet er en del af kæden Relais du Silence, altså et sted, hvor du kan regne med en vis stilhed. Her er ordet hektisk ganske enkelt ikke opfundet. Alene udsigten fra hotellet (husk at spørge efter et af værelserne med udsigt mod bjerget) får pulsen fuldstændig i ro. Man kan leje cykler i byen - en tur gennem dalen kan anbefales.

Hotellet ligger smukt med en fantastisk udsigt, og så er det bare så fransk. Stemningen, maden, værelserne, menneskene - man kommer ned i gear, og man får en lidt anderledes oplevelse. Køkkenet er også meget til den frankofile side, og det skal I bestemt ikke være kede af. Vi kan i den grad anbefale jer at dreje af ved Besancon og finde frem til Goumois.

Når I så kører videre sydpå, er det iøvrigt på sin plads at få rettet en fejl. Mange danskere kører til Sydfrankrig uden nogenside at gøre hold i Frankrigs tredjestørste by. Dét er en fejl. Lyon er en meget smuk og interessant by. En storby med al storbyens hektik, men samtidig ikke større, end at den faktisk er overskuelig. Når så samtidig byen regnes for Frankrigs førende madby, så er det svært at finde på undskyldninger for ikke at spendere lidt tid der. 

Byen ligger ved sammenløbet af de to store floder Saône og Rhône og vandet sætter sit præg på byen. Kombinationen af vand og by er aldrig skidt, heller ikke i Lyon. Der er flere muligheder for at se byen fra vandsiden.

Hvad skal opleves i Lyon? Der er masser at kigge på, masser at opleve. Som nævnt Frankrigs førende madby, hjemsted for mesterkokken Paul Bocuse. Han sætter stadig sit præg på den kulinariske scene. Har adskillige restauranter i byen, og han har også sit eget mad-universitet i Écully uden for byen. Elever fra universitetet er i praktik i hans nyeste restaurant  på byens hovedtorv, Place Bellecour nr. 20 i forbindelse med Hotel Royal. Her kan gæsterne følge elevernes tilvejbringelse af de sublime måltider.

Der er omkring et par tusind restauranter i byen, og det kan føles som et kæmpe tag-selv-bord. Vi har prøvet nogle få af disse mange spisesteder, og neden for, under Tips til Opholdet i Lyon, kan I finde et eksempel på en lokal bistro, som bare serverer sublim mad til ekstremt fornuftige penge.

Lyon er ikke kun mad - det er en flot og hyggelig by. Den gamle by fyldt med snævre gader og masser af liv (og rigtig mange turister og turistfælder) og midtbyen mellem floderne med masser af gode shoppingmuligheder.

Et par tips mere: Lyons torvehaller, Les Halles Paul Bocuse, på Cours Lafayette, er naturligvis et besøg værd, men tag også den lille svævebane fra den gamle by op til Fourvière-højen med en formidabel udsigt over byen og i godt vejr til Mont Blanc. I skal også opleve kvarteret omkring bakken Croix-Rousse, som har udviklet sig fra et industrikvareter med silkeproduktion til et bohemekvarter. Hvis I skal bo i Lyon, er Hotel Cercle Villemanzy et godt bud. Et tidligere militærhospital indrettet (forholdsvis smagfuldt) med små lejligheder inklusive køkken til meget rimelige priser. Men det er en god ide at reservere på forhånd!

Når I så forlader Lyon og kører videre sydpå, kommer I snart til skiltet Autoroutes du Sud de la France, eller Autoroute du Soleil. Nu er det ved at ligne noget, og vejret og duftene er ikke til at tage fejl af: det her er Sydfrankrig. Hvis I allerede nu føler trang til at mærke lidt mere til Provence end det, motorvejen kan byde på, så kør eventuelt fra ved Montélimar, nougatbyen, som efter vores opfattelse kan betegnes som porten til Provence. Når I har været inde og forsynet jer med lidt fransk nougat i den dejlige by med en fin bykerne, så kør videre, men find ikke tilbage til motorvejen. Tag i stedet D4 ud af byen og følg den mod Grignan. Vejen er også skiltet som Route des Vin, her er de første skilte med Degustation og muligheder for at køre ind til siden og lige smage på den lokale produktion. Gør endelig stop ved Grignan, en meget hyggelig og charmerende lille middelalderby.

Når  I nu er på de kanter, kan vi anbefale at smutte en tur til Nyons. Dejlig og hyggelig by, især kendt for sine sorte oliven, olivenolier og trøfler.

Små tips til vejen ned mod Lyon

  • Hotel Taillard i Goumois er et fantastisk charmerende og meget fransk hotel. Smukt beliggende ved grænsen til Schweiz. Udsigten er smukke træklædte bjerge og et terræn, der indbyder til at leje mountainbikes hos den lokale udlejer af cykler, kanoer m.v. Floden Doubs løber igennem byen og området, og den udgør samtidig grænsen mod Schweiz. Når man går over den lille bro, passerer man simpelthen grænsen.
    På hotellet fastholdes et klassisk fransk køkken. Dejlig mad uden at vi er oppe i gastronomiske luftlag. Men hvis man er til ost, er det en af den slags restauranter, hvor julelysene tændes i øjnene. Der kommer en ostevogn rullende ind. Udvalget er enormt - vel 25-30 oste. Og når du viser tjeneren, at du sætter pris på hans osteudvalg, ja så får du også lige et par ekstra ostehistorier med på vejen.
       

Små tips til opholdet i Lyon

  • Der er rigtig mange hoteller i Lyon. Vi fandt tilfældigvis Hotel St. Vincent i Rue Paraille. Et lille mellemklassehotel, hvor vi vist var heldige med værelset. Det var rigtig godt til prisen, 73 euro. Sidenhen er hotellet tilsyneladende blevet renoveret, prisniveauet synes at være det samme, og det er det vigtigste ved hotellet også: beliggenheden. Tæt på den gamle by (en kort spadseretur over den nærliggende bro) og tæt på shopping-kvarteret omkring Rue de la Republique. Desuden ligger hotellet i et kvarter med masser af gode små spisesteder - vi stødte ind i en lille cafe, Café de la Place på Place Sathonay, et par minutters gang fra hotellet, hvor vi fik serveret en formidabel 3-retters menu til 15 euro. Vi fik naturligvis en flaske rosé til maden, et par dejlige kopper kaffe - og regningen lød på 42 euro. C'est magnifique.

Mange veje fører til Provence - her er den lidt mere alternative rute



Vi har set de tyske motorveje så mange gange, at vi nærmest kan huske den ene Raststätte fra den andet. Som vi er blevet ældre, er lysten til at sidde så mange kilometer i bilen ikke den samme som før. Derfor flyver vi som regel til Frankrig, som nævnt andetsteds enten til Nice eller Marseille. Men vi har også prøvet en anden variant, som vi vil nævne her. Flyv til Paris, snup et par dage i den fantastiske hovedstad, lej en bil og kør sydpå.

Man kan finde rigtig billige flybilletteter, også til Paris. Især Easyjet flyver derned til meget attraktive priser. Bestil i god tid, og I har to returbilletter - også i sommerferien - til omkring 1.500 kr. 

Fra Paris fører mange veje sydpå til Provence. Vi foreslår vejen sydpå over Loire-dalen, Auvergnes højland, Ardeche og ind i Provence. Retur til Paris kunne man køre ind om Lyon og så måske tage turen op over Bourgogne-distriktet.

Vores forslag til den sydgående tur handler om, at man på den måde ser det varierede rejseland, Frankrig er. Loire med de mange interessante slotte, de store skove og de mange vandløb. Auvergne med højsletterne, hvor man også på en varm sommerdag kan opleve at indlogere sig på et hotel i flere hundrede meters højde og om natten have brug for at trække dynen, eller rettere lagnet, godt op om næsen.

Men tag turen sydover fra Paris, kør mod Orleans, og du nærmer dig Loiredalen, som ofte bliver  betegnet som Paris' Spisekammer eller Frankrigs Have. Her er en overflod af de lækreste råvarer. Et af mange franske distrikter, hvor gastronomien er i højsædet.

Men Loire er også kendt for sine mange slotte. Vi er ikke specielt slotsinteresserede, så vores erfaring begrænser sig til et enkelt slot, nemlig slottet i Cour-Cheverny. Vi skulle for mange år siden mødes med gode venner i den lille landsby, og da det var i de tider, hvor børnene sad med på bagsædet, skulle vi da forbi det lokale slot, som udover at være et fint og velholdt eksemplar af slagsen, byder på et par spændende og anderledes seværdigheder. Slottet har været i familiens eje i 700 år, og alle generationer har gjort et stort stykke arbejde for at vedligeholde stedet og opretholde en ordentlig drift. Siden 1922 har slottet været åbent for offentligheden, og der er nu bl.a. en fast 700 m2 stor Tintin udstilling. For Tintin interesserede naturligvis et must-see. 

Da vi besøgte slottet for mange år siden var Tintin ikke flyttet ind. Det var tilgengæld jagthundene. Der bor mere end 100 hunde på et kennelområde på slottet, og i sæsonen kan man hver dag kl. 17 opleve hundene blive fodret.

C'est la Vie Provencerejser


Det er, selv for ikke-hunde-interesserede som os, faktisk en meget interessant oplevelse.

Når du måske fortsætter sydpå, som vi gjorde i 2011, har vi denne lille historie som et eksempel på det, vi så ofte har oplevet, og som for os gør Frankrig til et nemt og dejligt (og billigt!) rejseland. Fra Cour-Cheverny kørte vi tilfældigt ad D52 og kom lige så tilfældigt til den lille by, Montrichard. Det var på tide at finde et sted at slutte dagen, så vi kørte ad D176, Rue de Tours (langs Touraine), og kom til en lille flække Chissay, hvor der på venstre side dukkede et skilt op med ordene Hotel og Restaurant. Det var lige netop, hvad vi havde brug for, så vi holdt ind på P-pladsen. Stedet var ikke noget særligt at se på, og hvis tiden havde været lidt mindre fremskreden, var vi nok kørt videre. Men man skal ikke altid skue hunden på hårene, så vi gik indenfor, og blev her mødt af den storsmilende kvindelige ejer af La Boule d'Or, som forsikrede os om, at hun både havde et værelse og mad parat til os. Værelset var bestemt ikke noget særligt, men rent og pænt, og overraskelserne lurede, da vi satte os til bords (vi havde dog lige nået at få en enkelt kold øl til at skylle dagens støv ned). Sjældent har vi fået så god mad. En tre-retters menu, hvor der først kom et kæmpe fad ind, som vi bare kunne forsyne os fra. Den skønneste landpaté og der var naturligvis diverse tilbehør til. Da vi havde taget fra, blev fadet blot sendt videre til det næste bord. Hovedretten var en sammenkogt ret, måske en Daube, som ellers er en typisk provencalsk ret. Men her fik vi den serveret i Loire, og den smagte fantastisk. Ret beset kunne vi ikke spise mere, men ind kom et ostefad, som kun franskmænd kan gøre det. Der var vel 15-20 forskellige oste at vælge mellem, den ene bedre end den anden. Måltiddet var så skønt, at vi måtte slutte af med kaffe og en lille avec.

Det, som gjorde oplevelsen helt unik, var betalingen næste morgen. For hotelværelse, kolde øl, to menuer, vin, kaffe og avec betalte vi 89 euro. Vi snakker om betydeligt under 700 kr. Dét gøres altså ikke meget bedre andre steder i denne del af verden.

Vi fortsatte turen ned over Central, Auvergne og ind i Ardeche. Her har vi boet flere gange, det er et ganske dejligt og flot område, som vi vil gøre lidt mere ud af at beskrive ved en senere lejlighed.

Når man er kommet til Ardeche, er man tæt på Provence. Rent geografisk skal man længere sydpå, men for os starter Provence, når man er på højde med Montelimar. Her ændrer lyset, duftene og stemningen sig - bienvenue a Provence. 


C'est la Vie Provencerejser