Maden - et uundgåeligt tema i Provence


Restaurant, Bistro, Cafe

Det er umuligt at komme hele vejen rundt om alle de mange fantastiske spisesteder, der findes i region- en. Så denne madguide er et ganske lille udpluk af alle de fortræffelig- heder, Provence byder på til mennesker, der er glade for mad.  

Mange danskere bor i lejede boliger, når de er i Provence, og derfor handler dette afsnit ikke kun om spisesteder, men også lidt om, hvor man kan indkøbe den mad, der skal tilberedes hjemme i køkkenet eller over grillen om aftenen.

Franskmænd er, når vi taler om mad, måske danskernes diamentra- le modsætninger. I Frankrig er der gennem århundreder udviklet en madkultur, som har et helt anderledes fokus på kvalitet og nydelse, end vi kender den på vore kolde bredde- grader. Det ses og opleves overalt - men lad os bare nævne de forskellige markeder, som findes overalt i store som små byer.  Her findes et kæmpe udvalg af alskens dejlige varer, og der er i hvert fald på fødevaremarkederne tale om varer af høj kvalitet. Se oversigt over markeder under LINKS

Når I opholder jer i de større byer, så vær opmærksom på Les Halles. Det er det lokale marked, samlet i en indendørs hal. Der er åbent hver dag frem til omkring middag, og det er et sted, de lokale i den grad sætter kursen mod. I København åbnede for et par år siden Torvehallerne på Israels Plads - forbilledet er de franske Les Halles.

Maden & spisesteder- ne

Først af alt: når maden skal indkøbes, er der forskellige steder at rette blikket mod: markedet, hvor der er et stort udvalg af især frugt, grønt, oste, fisk og kød. Du kan under menupunktet LINKS finde oversigter over, hvilke dage der er markeder i de forskellige byer i Luberon og Var. Så er der de store supermarkeder, Leclerc, Super U, Intermarché m.fl. Sidstnævnte har naturligvis deres store styrke i udvalget af varer. På fødevaresortimentet kan det være et ganske overvældende udvalg. Fiskeafdelingen alene kan være lige så stor som et lille dansk supermarked, og vi handler ofte ind de steder med stor fornøjelse. Dog må vi indrømme, at kvaliteten de seneste år mange steder synes vigende, og ret beset handler vi mindre og mindre i supermakederne.

Men de små specialbutikker er naturligvis værd at gå efter, og de findes i selv den mindste flække. Selvom der er blevet færre af dem, er der stadig selv i mange småbyer en seriøs og ordentlig slagter, endnu oftere en bager og i mange tilfælde også en tabac, hvor man som regel kan købe lidt af hvert og det hele.

I dette lille afsnit vil vi også rette opmærksomheden mod nogle af de lidt specielle steder, man finder rundt omkring. For at få de gode og anderledes oplevelser med, kræver det en vis nysgerrighed. Stop op, kør efter skiltet fra hovedvejen, lidt væk fra alfarvej finder man ofte noget, man ikke lige havde forestillet sig. Lad ikke facaden snyde - ofte ser tingene ikke særlig fancy ud, men kvaliteten på råvarerne fejler bestemt ikke noget. Når man kører rundt, støder man for eks. på steder at indkøbe olivenolien. Lad os nævne den gamle oliemølle i Callas, Le Moulin a Huile de Callas. Nedenfor Callas ligger den maleriske oliemølle, der nu er istandsat og udvidet med et galleri. Her er det bl.a. muligt at få en forsmag på, hvordan man fremstiller koldpresset oliven- olie.

Kør fra ved Le Muy og følg D25 mod Callas.

"Andre lever for at spise - jeg spiser for at leve" (Sokrates)

Der er skrevet læssevis af litteratur om mad i Frankrig. Massevis af mennesker har udtrykt sig om emnet, som er så omfangsrigt, at det ikke giver mening at bilde nogen ind, at denne guide overhovedet skulle være dækkende for, hvordan temaet mad eller gastronomi folder sig ud i Sydfrankrig. Dette er og bliver vores helt subjektive deling af oplevelser, vi har haft ved at rejse rundt. Ud over dem, vi nævner, har der været utrolig mange, som vi ikke husker, eller som vi ikke mener er værd at nævne.

Til højre ser du links til mange af de madsteder, vi nævner rundt omkring på hjemmesiden. Nedenfor vil vi omtale et par stykker mere.

Vi har spist rigtig mange steder, hvor vi aldrig var kommet, hvis ikke vi havde fået et tip om, at her var der noget interessant at hente. Mange steder har udefra ikke lignet noget særligt, og nogle steder kan man vel nærmest sige, at vi aldrig var gået indenfor, hvis ikke vi var tippet på forhånd. Auberge de la Môle er sådan et sted. Indrettet i en tidligere benzintank, udefra ligner det en lidt trist café. Men når man er kommet indenfor, åbenbarer der sig en provencalsk restaurant af højeste oktan. Husk at bestille bord på forhånd - det er blevet et populært sted.

La Môle ligger midt på N 98 mellem Hyeres og Cogolin.

Og når vi nu er ved emnet, så må vi nævne Auberge de Correns. Byen ligger mellem Brignoles og Cotignac. Vi er altså i Var. Området har slået sig op på biologisk og økologisk dyrkning, og man har et slogan, der hedder: Vous êtes à Correns, 1er Village Bio de France. Midt i landsbyen ligger byens Auberge, hotel og restaurant. Vi har spist der to gange - maden og betjeningen har været excellent. Her serveres en tre retters menu for 19 euro, og det er altså godt.

Une carafe d'eau, s'il vous plait

Husk nu, at det i Frankrig er helt almindeligt at drikke almindeligt postevand til maden. Man behøver ikke at betale for en flaske med eller uden brus, hvis ikke man har lyst til det.

Café Gourmand

hvis man er til desserter og har lidt svært ved at beslutte, om det skal være en Creme brulee, Panna cotta, Tiramisu, Profiterôles eller noget helt femte, ja så har franskmændene opfundet en genial lille ting. Kig på spisekortet, om ikke det skulle være muligt at få en Café Gourmand. Det er en lille café (kan som regel byttes til en café creme, hvis man er mere til det) og så tre-fire små desserter. På den måde bliver valget ikke så svært, som det ellers kan være.

Tal og fakta

Man regner med, at der i Frankrig dagligt sælges omkring 10 mio. baguettes